Yhdessä sittenkin - Hanna Ranssi-Matikainen

kokemukset erokriisistä, vertaistuesta ja muutoksesta parisuhteessa

Arvostele ensimmäisenä tämä tuote

44,95 €
Toimitusaika-arvio: 7 - 9 päivää
  • Tekijä: Ranssi-Matikainen, Hanna
  • Kansityyppi: kovakantinen
  • Kieli: suomi
  • Vuosi: 2012
  • Sivut: 405

Lisätiedot

Ihminen hyväksyy muutoksen vasta kun hän huomaa sen välttämättömyyden. Parisuhteen kärjistyminen erokriisiksi on yksi tällainen taitekohta. Tässä tutkimuksessa ilmiötä tarkastellaan sellaisten parien näkökulmasta, jotka kertovat saaneensa tukea parisuhteensa jatkamiseen oma-apuryhmätoiminnasta. Tutkimusaineistona käytetään yhdentoista parin haastatteluja, jotka ovat osallistuneet 1990-luvun lopulla ja 2000-luvulla Helsingin NMKY:n perhetyön organisoimiin vertaisryhmiin. Suomessa ei ole aiemmin tutkittu oma-apuryhmätoiminnan ja erokriisin työstämisen välisiä yhteyksiä molempien puolisoiden kertomana. Useimmin esitetyksi kriisin syyksi väitöstutkimuksessa osoittautuu elämän kokonaisvaltainen kuormittavuus. Muina syinä pidetään kommunikaation vaikeuksia, erilaisia suhdetta koskevia odotuksia tai lähtökohtia, sukupuoleen liitettyä kuormittavuutta sekä rinnakkaissuhteita. Tutkimustulosten perusteella muutokset kärjistyneessä parisuhteessa ovat välttämättömiä. Keskeisin arvomuutos liittyy ajankäyttöön. Näkemys pohjautuu rakkauden kautta syntyvään yksilölliseen arvojärjestykseen, jossa maailmankatsomus ja toiminta määräytyvät sen perusteella, mitä ihminen rakastaa ja mihin järjestykseen hän rakkauden kohteet elämässään asettaa. Muut tärkeät muutostekijät liittyvät vuorovaikutuksen laatuun sekä henkilökohtaisen identiteetin vahvistumiseen. Tulosten valossa oma-apuryhmät soveltuvat hyvin parisuhdeongelmien puimiseen. Tärkeäksi osoittautunut generatiivinen orientaatio tarjoaa aiemmissa oma-apuryhmätutkimuksissa esitettyihin motivaatioihin tärkeän lisän: muiden samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien auttaminen nivoutuu osaksi yksilöllistä elämänkaarta henkilökohtaisen kriisin työstämisen seurauksena. TM Hanna Ranssi-Matikainen (s. 1971) työskentelee HNMKY:n perhetyön johtajana.

Lisätiedot

Kuvaus Ihminen hyväksyy muutoksen vasta kun hän huomaa sen välttämättömyyden. Parisuhteen kärjistyminen erokriisiksi on yksi tällainen taitekohta. Tässä tutkimuksessa ilmiötä tarkastellaan sellaisten parien näkökulmasta, jotka kertovat saaneensa tukea parisuhteensa jatkamiseen oma-apuryhmätoiminnasta. Tutkimusaineistona käytetään yhdentoista parin haastatteluja, jotka ovat osallistuneet 1990-luvun lopulla ja 2000-luvulla Helsingin NMKY:n perhetyön organisoimiin vertaisryhmiin. Suomessa ei ole aiemmin tutkittu oma-apuryhmätoiminnan ja erokriisin työstämisen välisiä yhteyksiä molempien puolisoiden kertomana. Useimmin esitetyksi kriisin syyksi väitöstutkimuksessa osoittautuu elämän kokonaisvaltainen kuormittavuus. Muina syinä pidetään kommunikaation vaikeuksia, erilaisia suhdetta koskevia odotuksia tai lähtökohtia, sukupuoleen liitettyä kuormittavuutta sekä rinnakkaissuhteita. Tutkimustulosten perusteella muutokset kärjistyneessä parisuhteessa ovat välttämättömiä. Keskeisin arvomuutos liittyy ajankäyttöön. Näkemys pohjautuu rakkauden kautta syntyvään yksilölliseen arvojärjestykseen, jossa maailmankatsomus ja toiminta määräytyvät sen perusteella, mitä ihminen rakastaa ja mihin järjestykseen hän rakkauden kohteet elämässään asettaa. Muut tärkeät muutostekijät liittyvät vuorovaikutuksen laatuun sekä henkilökohtaisen identiteetin vahvistumiseen. Tulosten valossa oma-apuryhmät soveltuvat hyvin parisuhdeongelmien puimiseen. Tärkeäksi osoittautunut generatiivinen orientaatio tarjoaa aiemmissa oma-apuryhmätutkimuksissa esitettyihin motivaatioihin tärkeän lisän: muiden samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien auttaminen nivoutuu osaksi yksilöllistä elämänkaarta henkilökohtaisen kriisin työstämisen seurauksena. TM Hanna Ranssi-Matikainen (s. 1971) työskentelee HNMKY:n perhetyön johtajana.
Toimitusaika 7 - 9 päivää
Kustantaja Kirkon tutkimuskeskus
Tekijä Ranssi-Matikainen, Hanna
Sidosasu kovakantinen
Sarjan lisätieto 1459-2681
Sivumäärä 405
ISBN 9789516933217
Ilmestymisvuosi 2012
Painos 1
Tilausnumero 8339473
Kuvitus " - Kuvitus, mustavalkoinen" -
Asiasanat avioero, avioliitto, eroaminen, jatkaminen, kriisit, oma-apuryhmät, ongelmat, parisuhde, perhe-elämä, perhetyö, selviytyminen, suunnittelu, tietokirjallisuus, vertaistuki, Suomen herätysliikkeet
Alanimike 8339473

Arvostelut

Kirjoita oma arvostelusi

Arvosteltava tuote: Yhdessä sittenkin

Miten arvioisit tämän tuotteen? *

1 tähti 2 tähteä 3 tähteä 4 tähteä 5 tähteä

Kirjaudu

Jos sinulla on jo tunnukset, ole hyvä ja kirjaudu sisään.

Jos sinulla ei vielä ole tunnuksia uuteen verkkokauppaan, rekisteröidy tästä

* Vaaditut tiedot