Rajan lapset - Anneli Ilonen

identiteetityö Kannaksen evakkojen sukupolvissa

Arvostele ensimmäisenä tämä tuote

61,95 €
Toimitusaika-arvio: 12 - 16 päivää
  • Tekijä: Ilonen, Anneli
  • Kansityyppi: pehmeäkantinen
  • Kieli: suomi
  • Vuosi: 2013
  • Sivut: 255

Lisätiedot

Karjalan Kannaksen väestöstä suurin osa joutui vuosina 1939-1944 lähtemään kotoaan evakkoon kaksi kertaa. Talvisodassa tuhotut kodit rakennettiin uudelleen jatkosodan aikana. Pellot laitettiin tuottamaan ruokaa ja kahdessa vuodessa elämän edellytykset luotiin jälleen. Kesällä -44 alkoi evakkovaihe, joka on kestänyt lähes 70-vuotta. Karjalaisten odotettiin sulautuvan paikalliseen väestöön ja niin näytti tapahtuvankin pinnallisesti katsoen. Karjalaiset ja tässä tutkimuksessa haastatellut kannakselaiset ovat kuitenkin säilyttäneet identiteettinsä ja kulttuurinsa sulautumatta täydellisesti muuhun Suomeen. Tutkimuksessa haastateltiin yli sataa henkilöä, joista vanhimmat olivat Kannaksella syntyneitä ja joista suuri osa oli heidän jälkeläisiään toisessa ja kolmannessa sukupolvessa. Tutkimuksen tuloksista nousee erityisesti esiin käsite rajan imperatiivi, joka osoittaa miten määräävässä asemassa karjalaisuutta jakanut raja on ollut evakkoon joutuneille ihmisille. Käytännön identiteettityötä tehdään koti- ja lähikasvatuksella, vaalimalla kotiseutuperinteitä ja historiatietoutta. Kannakselaiset yhteisöarvot ovat säilyneet identiteettityön merkityksessä, jota kantavat yksilöt ja välittävät sukupolvesta toiseen. Heimo- ja lähiyhteisyys on jatkunut ulkoisena identiteettityönä, joka on näkynyt muun järjestö- ja seuratoiminnan aktiivisuutena sekä erilaisten tiedostamisen kanavien kautta.

Lisätiedot

Kuvaus Karjalan Kannaksen väestöstä suurin osa joutui vuosina 1939-1944 lähtemään kotoaan evakkoon kaksi kertaa. Talvisodassa tuhotut kodit rakennettiin uudelleen jatkosodan aikana. Pellot laitettiin tuottamaan ruokaa ja kahdessa vuodessa elämän edellytykset luotiin jälleen. Kesällä -44 alkoi evakkovaihe, joka on kestänyt lähes 70-vuotta. Karjalaisten odotettiin sulautuvan paikalliseen väestöön ja niin näytti tapahtuvankin pinnallisesti katsoen. Karjalaiset ja tässä tutkimuksessa haastatellut kannakselaiset ovat kuitenkin säilyttäneet identiteettinsä ja kulttuurinsa sulautumatta täydellisesti muuhun Suomeen. Tutkimuksessa haastateltiin yli sataa henkilöä, joista vanhimmat olivat Kannaksella syntyneitä ja joista suuri osa oli heidän jälkeläisiään toisessa ja kolmannessa sukupolvessa. Tutkimuksen tuloksista nousee erityisesti esiin käsite rajan imperatiivi, joka osoittaa miten määräävässä asemassa karjalaisuutta jakanut raja on ollut evakkoon joutuneille ihmisille. Käytännön identiteettityötä tehdään koti- ja lähikasvatuksella, vaalimalla kotiseutuperinteitä ja historiatietoutta. Kannakselaiset yhteisöarvot ovat säilyneet identiteettityön merkityksessä, jota kantavat yksilöt ja välittävät sukupolvesta toiseen. Heimo- ja lähiyhteisyys on jatkunut ulkoisena identiteettityönä, joka on näkynyt muun järjestö- ja seuratoiminnan aktiivisuutena sekä erilaisten tiedostamisen kanavien kautta.
Toimitusaika 12 - 16 päivää
Kustantaja Lapland University Press
Tekijä Ilonen, Anneli
Sidosasu pehmeäkantinen
Sarjan lisätieto 0788-7604
Sivumäärä 255
ISBN 9789524846417
Ilmestymisvuosi 2013
Tilausnumero 8351660
Asiasanat alueellinen identiteetti, identiteetti, Karjala, karjalaiset, karjalaisuus, Karjalankannas, siirtoväki, sukupolvet, tietokirjallisuus, v 1946-1991
Alanimike 8351660

Arvostelut

Kirjoita oma arvostelusi

Arvosteltava tuote: Rajan lapset

Miten arvioisit tämän tuotteen? *

1 tähti 2 tähteä 3 tähteä 4 tähteä 5 tähteä

Kirjaudu

Jos sinulla on jo tunnukset, ole hyvä ja kirjaudu sisään.

Jos sinulla ei vielä ole tunnuksia uuteen verkkokauppaan, rekisteröidy tästä

* Vaaditut tiedot