Messu, yhteisö ja muistaminen - Anneli Vartiainen

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon messu yhteisöllisen muistamisen tilana

Arvostele ensimmäisenä tämä tuote

46,95 €
Toimitusaika-arvio: 7 - 9 päivää
  • Tekijä: Vartiainen, Anneli
  • Kansityyppi: kovakantinen
  • Kieli: suomi
  • Vuosi: 2015
  • Sivut: 191

Lisätiedot

Miten ihmisestä tulee osa suurta kertomusta? Miten hän saa sellaiseen liittymällä rakennuspuita omalle identiteetilleen? Identiteetti syntyy yhteisöissä. Muistiyhteisöt ovat yhteisöjä, joiden tehtävänä on kuljettaa sukupolvelta toiselle suurta kertomusta ja siihen liittyviä merkityksiä. Kirkko on muistiyhteisö, joka kuljettaa kristinuskon suurta kertomusta sukupolvelta toiselle. Yhteisön keinoja tähän ovat muun muassa muisteleva ja opettava kertominen, rituaalit ja juhlat. Messu on keskeisin rituaali, jolla kertomusta paitsi muistetaan, eletään todeksi niin, että siitä voi tulla osa yksilön omaa elämäntarinaa ja identiteettiä. Tässä tutkimuksessa on selvitetty, miten muistiyhteisön peruselementit - peruskertomus, yhteisöllisyys, arvot, muutokseen kehottaminen ja tulevaisuuteen suuntaaminen - ilmenevät messussa. Tulosten myötä piirtyy kuva kirkosta tyypillisenä muistiyhteisönä. Toisaalta tulokset haastavat pohtimaan, osaako kirkko messussa viestiä peruskertomustaan ja siihen liittyviä merkityksiä ymmärrettävästi. Kirkon ja sen keskeisimmän rituaalin messun tarkasteleminen muistiyhteisönä avaa uuden näkökulman vanhaan ja tuttuun. Se voi parhaimmillaan auttaa löytämään raikkaita, ymmärrettäviä ja puhuttelevia tapoja toteuttaa messua.

Lisätiedot

Kuvaus Miten ihmisestä tulee osa suurta kertomusta? Miten hän saa sellaiseen liittymällä rakennuspuita omalle identiteetilleen? Identiteetti syntyy yhteisöissä. Muistiyhteisöt ovat yhteisöjä, joiden tehtävänä on kuljettaa sukupolvelta toiselle suurta kertomusta ja siihen liittyviä merkityksiä. Kirkko on muistiyhteisö, joka kuljettaa kristinuskon suurta kertomusta sukupolvelta toiselle. Yhteisön keinoja tähän ovat muun muassa muisteleva ja opettava kertominen, rituaalit ja juhlat. Messu on keskeisin rituaali, jolla kertomusta paitsi muistetaan, eletään todeksi niin, että siitä voi tulla osa yksilön omaa elämäntarinaa ja identiteettiä. Tässä tutkimuksessa on selvitetty, miten muistiyhteisön peruselementit - peruskertomus, yhteisöllisyys, arvot, muutokseen kehottaminen ja tulevaisuuteen suuntaaminen - ilmenevät messussa. Tulosten myötä piirtyy kuva kirkosta tyypillisenä muistiyhteisönä. Toisaalta tulokset haastavat pohtimaan, osaako kirkko messussa viestiä peruskertomustaan ja siihen liittyviä merkityksiä ymmärrettävästi. Kirkon ja sen keskeisimmän rituaalin messun tarkasteleminen muistiyhteisönä avaa uuden näkökulman vanhaan ja tuttuun. Se voi parhaimmillaan auttaa löytämään raikkaita, ymmärrettäviä ja puhuttelevia tapoja toteuttaa messua.
Toimitusaika 7 - 9 päivää
Kustantaja Kirkon tutkimuskeskus
Tekijä Vartiainen, Anneli
Sidosasu kovakantinen
Sarjan lisätieto 1459-2681
Sivumäärä 191
ISBN 9789516933422
Ilmestymisvuosi 2015
Tilausnumero 8339479
Asiasanat jumalanpalvelus, kirkko, kirkkovuosi, liturgia, messu, muistaminen, muisti, muistiorganisaatiot, tietokirjallisuus, tulkinta, yhteenkuuluvuus, yhteisöllisyys, yhteisöt, Käytänöllinen teologia
Alanimike 8339479

Arvostelut

Kirjoita oma arvostelusi

Arvosteltava tuote: Messu, yhteisö ja muistaminen

Miten arvioisit tämän tuotteen? *

1 tähti 2 tähteä 3 tähteä 4 tähteä 5 tähteä

Kirjaudu

Jos sinulla on jo tunnukset, ole hyvä ja kirjaudu sisään.

Jos sinulla ei vielä ole tunnuksia uuteen verkkokauppaan, rekisteröidy tästä

* Vaaditut tiedot