Ajan vuorovedet vaihtuvat - Ilkka Kamaja

tieteenalan kehittäminen käsitteen-, mallin- ja teorianmuodostuksen avulla

Arvostele ensimmäisenä tämä tuote

64,95 €
Toimitusaika-arvio: 12 - 16 päivää
  • Tekijä: Kamaja, Ilkka
  • Kansityyppi: pehmeäkantinen
  • Kieli: suomi
  • Vuosi: 2014
  • Sivut: 327

Lisätiedot

Lapin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa asetettiin alun perin kaksi perustehtävää: IT:n tieteellisyyden arviointi ja kehittäminen, sekä monitieteisyyden tutkiminen ja mallintaminen IT:n ja hallintotieteen välisessä yhteistyössä. Tutkimus eteni pidemmälle kuin perustehtävät edellyttivät. Kirjassa tarkastellaan tiedettä teoreettisena kokonaisuutena, tieteen ja tieteellisyyden sekä episteemisten entiteettien näkökulmasta. Tieteenteoreetikoille asetetaan suuri vastuu. Nykyisiä tieteenteon periaatteita on uudistettava, sillä uusi aika vaatii uusia metodeja ja kokonaisvaltaisia lähestymistapoja. Tieteiden pitää edistää ihmisen kognitiivisten ja situaationalisten ominaisuuksien kehittämistä ja ihmisryhmien välistä kommunikaatiota ja yhteistyötä. Länsimaisen tieteenhistorian ja -filosofian tietyt suuntaukset ovat viimeisen 400 vuoden ajalta surullista luettavaa: 1600-luvulta alkanut Descartesin filosofinen dualismi on kahlinnut tieteen maailmankuvien kehittymistä. Luonnontieteiden mekanistis-determistinen maailmakuva on pakottanut ihmistieteilijät nurkkiin häpeämään tai hyväksymään aivo-ärsyke-hammasratas maailmankuvan. Aikakauden syntilistaan kuuluvat myös 1900-luvun lopun ultraindividualistiset tiedekäsitykset, jotka edustavat tieteellisen ajattelun ja käsitteellistämisen täydellistä nolaamista, sairaalloista oman egon palvontaa ja narsismia. Peruskysymyksistä kehkeytyy monien analyysien ja synteesien kautta laaja, vastaaviin viitekehyksiin kiinnitetty kontribuutio tieteen ja tieteellisyyden, IT-käsityksien ja IT:n lähitieteiden, kontekstien, metateoreettinen ja tieteenfilosofinen viitekehys). Kirjan lopussa määritellään uusi, IT:ta korvaava tieteenala MID (multi-dimensional information-based discipline). MID:iin liitetään teoreettisesti vahva monitieteisyyden viitekehys, jossa yhdistetään eri tieteilijöiden kontribuutiota: Karl R. Popper, Gibson Burrell, Garath Morgan, Mary Jo Hatch, Mary Archer.

Lisätiedot

Kuvaus Lapin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa asetettiin alun perin kaksi perustehtävää: IT:n tieteellisyyden arviointi ja kehittäminen, sekä monitieteisyyden tutkiminen ja mallintaminen IT:n ja hallintotieteen välisessä yhteistyössä. Tutkimus eteni pidemmälle kuin perustehtävät edellyttivät. Kirjassa tarkastellaan tiedettä teoreettisena kokonaisuutena, tieteen ja tieteellisyyden sekä episteemisten entiteettien näkökulmasta. Tieteenteoreetikoille asetetaan suuri vastuu. Nykyisiä tieteenteon periaatteita on uudistettava, sillä uusi aika vaatii uusia metodeja ja kokonaisvaltaisia lähestymistapoja. Tieteiden pitää edistää ihmisen kognitiivisten ja situaationalisten ominaisuuksien kehittämistä ja ihmisryhmien välistä kommunikaatiota ja yhteistyötä. Länsimaisen tieteenhistorian ja -filosofian tietyt suuntaukset ovat viimeisen 400 vuoden ajalta surullista luettavaa: 1600-luvulta alkanut Descartesin filosofinen dualismi on kahlinnut tieteen maailmankuvien kehittymistä. Luonnontieteiden mekanistis-determistinen maailmakuva on pakottanut ihmistieteilijät nurkkiin häpeämään tai hyväksymään aivo-ärsyke-hammasratas maailmankuvan. Aikakauden syntilistaan kuuluvat myös 1900-luvun lopun ultraindividualistiset tiedekäsitykset, jotka edustavat tieteellisen ajattelun ja käsitteellistämisen täydellistä nolaamista, sairaalloista oman egon palvontaa ja narsismia. Peruskysymyksistä kehkeytyy monien analyysien ja synteesien kautta laaja, vastaaviin viitekehyksiin kiinnitetty kontribuutio tieteen ja tieteellisyyden, IT-käsityksien ja IT:n lähitieteiden, kontekstien, metateoreettinen ja tieteenfilosofinen viitekehys). Kirjan lopussa määritellään uusi, IT:ta korvaava tieteenala MID (multi-dimensional information-based discipline). MID:iin liitetään teoreettisesti vahva monitieteisyyden viitekehys, jossa yhdistetään eri tieteilijöiden kontribuutiota: Karl R. Popper, Gibson Burrell, Garath Morgan, Mary Jo Hatch, Mary Archer.
Toimitusaika 12 - 16 päivää
Kustantaja Lapland University Press
Tekijä Kamaja, Ilkka
Sidosasu pehmeäkantinen
Sarjan lisätieto 0788-7604
Sivumäärä 327
ISBN 9789524847544
Ilmestymisvuosi 2014
Tilausnumero 8351687
Asiasanat käsitteenmuodostus, tieteenfilosofia, tieteenteoria, tietojenkäsittelytieteet, tietokirjallisuus, tietotekniikka, Tiedeoppi Tieteenfilosofia
Alanimike 8351687

Arvostelut

Kirjoita oma arvostelusi

Arvosteltava tuote: Ajan vuorovedet vaihtuvat

Miten arvioisit tämän tuotteen? *

1 tähti 2 tähteä 3 tähteä 4 tähteä 5 tähteä

Kirjaudu

Jos sinulla on jo tunnukset, ole hyvä ja kirjaudu sisään.

Jos sinulla ei vielä ole tunnuksia uuteen verkkokauppaan, rekisteröidy tästä

* Vaaditut tiedot